Selecteer een pagina

Nathalie de Tuinkapper

Uit de ijmuider courant :
SERIE | Lol in je werk
Nathalie Hoeflaak (45) woont in Velsen-Zuid. Haar loopbaan mag divers genoemd worden: van autoverkoper, directiesecretaresse en verkoper van nieuwbouwappartementen tot vertegenwoordiger van betonmortel. Sinds tien jaar is Nathalie eigenaar van De Tuinkapper en is ze als buitenmens helemaal in haar element.

Hoe kwam je in dit vak terecht?
„Met een grote omweg. Ik heb na de MTS bouwkunde een secretaresseopleiding gevolgd bij Schoevers. Toen ik 22 jaar was, liep ik op pumps en in mantelpakjes en had het best naar mijn zin. Maar ik zat vooral op kantoor. Toen mijn jongste zoon werd geboren, heb ik mijn baan opgezegd en wijdde ik me volledig aan het gezinsleven. Na tweeënhalf jaar vond ik dat ik weer iets moest gaan doen. Ik wilde eigenlijk voor mezelf beginnen, maar hoe doe je zoiets. Een vriend zei me: ’Koop een emmer en een schep en begin gewoon.’ Ik zette een advertentie op Marktplaats en bood mezelf aan als tuinvrouw. Ik had wat ervaring in mijn eigen tuin en deed wel eens iets voor vrienden. Daarnaast had ik veel gelezen over planten en bloemen, maar het was pure bluf toen ik mezelf in de markt zette. Binnen een paar dagen belde mijn eerste klant en al snel volgden er meer. Zo is het balletje gaan rollen. Na een paar maanden moest ik mezelf van Marktplaats halen, want de vraag was te groot. Ik riep overal dat ik het zo’n giller vond dat het werkte, tot mijn man op een dag zei dat ik mezelf serieus moest gaan nemen, want ik werkte keihard. Toch ben ik tot de dag van vandaag nog steeds heel verrast dat het zo goed loopt.”

Waarom past dit werk bij jou?
„Ik voel me helemaal thuis in tuinen. Daar ligt mijn hart. Bovendien ben ik heel graag buiten en in beweging. Ik sta altijd in de hoogste versnelling. Achter de computer zitten en bellen met mensen is niets voor mij. Inmiddels werk ik ook regelmatig samen met drie andere vrouwen. We huren elkaar in en zijn met z’n allen een goed team. Wat we ook leuk vinden is tuinen verkoop-klaar-maken voor makelaars. Dat kunnen we op korte termijn realiseren met z’n vieren. Vaak zijn dat verwaarloosde stukjes grond. Het mooie is dat we allemaal onze eigen expertise hebben. We blijven het liefst met alleen maar vrouwen werken. Het ontluikende voorjaar is mijn favoriete seizoen. Van het eerste sneeuwklokje kan ik echt genieten.”

Wat zijn de voor- en nadelen?
„Ik vind het heerlijk altijd buiten te zijn, ik ben een doener. Voer mijn hobby uit en krijg er nog geld voor ook. Hoe mooi is dat. Over mijn kleding hoef ik niet na te denken en ik kan als eigen baas mijn eigen tijd indelen. Naast mijn werk en gezin ben ik ook mantelzorger voor mijn vader. Het nadeel van mijn werk als tuinvrouw is dat je altijd afhankelijk van het weer bent. Als het bloedheet is of hard regent, ga ik echt niet werken. Soms moet het, maar liever niet.”

Krijg je loon naar werken?
„Ik ben tevreden, maar ik word er niet rijk van. Het is hard werken. Ik hoef in ieder geval niet meer naar de sportschool, dat scheelt dan weer.”

Wat zou een alternatief beroep voor je zijn?
„Kok. Ik ben gek op het maken van Indonesische maaltijden als Rendang, Lemper en hete boontjes. Maar ook de Italiaanse keuken is aan mij besteed. Een enkele keer verzorg ik de catering voor grote groepen. Dat vind ik ook elke keer weer een mooie uitdaging, maar er gaat wel veel tijd in zitten.”

Patricia Jimmink

De Tuinkapper
Nathalie Hoeflaak

adres:
Velsen-Zuid

website:

email:

telefoon:
volgt